NEWS

MAY 1, 2022

 

APR. 11, 2022
 
Toch wel verheugd kon de Culturele Kring Peize zondagmiddag het publiek welkom heten bij – eindelijk – het concert van celliste Hanneke Rouw en pianiste Sofia Vasheruk. Hoewel de publieke belangstelling wat aan de lage kant was, mogelijk doordat alle liefhebbers in de regio een van de benefietconcerten voor vluchtelingen uit Oekraïne van Vasheruk bezoeken, kregen zij die er wel waren een meesterlijk concert voorgespeeld.
De grote variëteit aan klanken die beide dames afzonderlijk uit hun instrument weten te halen is na goed een half uur voor de – ook de ongeoefende – luisteraar al een genot. Als ze vervolgens samen werken van Rachmaninoff, Grieg en Lalo ten gehore brengen is het podium van de Peizer kerk haast te klein voor het pallet aan klassieke klanken. Met het applaus wat de dames ten deel valt laat het publiek weten het concert zeer te waarderen.

MAR. 30, 2022

“Fence or die!”

Tijdens mijn concerten vertel ik altijd graag wat over de streken van Bach naar aanleiding van het boek, Bach, The Fencing Master, van Anner Bijlsma (overleden op 25 juli 2019). 

Helaas het oorspronkelijke manuscript van de cello suites van Bach nooit gevonden. Maar er is tussen 1727 en 1731 een kopie van het oorspronkelijke manuscript gemaakt door Anna Magdalena Bach (Bron; Steven Isserlis, The Bach Cello Suites). Het handschrift van Anna Magdalena is niet altijd duidelijk leesbaar en daarom voor interpretatie vatbaar.

Anner Bijlsma analyseert in zijn boek, Bach, The Fencing Master, onder andere de streken van het manuscript van Anna Magdalena Bach.

De streekindeling van strijkers is in te delen in een “op” en “af” streek. Wanneer je “af” strijkt, strijk je naar rechts en wanneer je “op” strijkt, strijk je naar links. De streken uit het handschrift van Anna Magdalena Bach zijn vrij gecompliceerd. Dit kun je bijvoorbeeld zien in een sequens. Een sequens is een herhaling van muziek (een motief) op verschillende hoogten. Bij de cello suites heeft (bijna) elk motief in een sequens een andere streek. Dat betekent dus dat wanneer ik bijvoorbeeld een sequens heb welke uit 3 motieven van 4 noten bestaat het eerste motief bijvoorbeeld “op af op af” is, het tweede motief bijvoorbeeld “af op op op” is en het derde motief bijvoorbeeld “af op op af” is.

Met de titel van het boek bedoelt Anner Bijlsma dus eigenlijk dat Bach een master was van de streek (de rechterhand van de cellist). 

Een afbeelding uit “Bach, The Fencing Master”. Je ziet hier een gedeelte van de Gigue uit de eerste suite. Onder het handschrift van Anna Magdalena met daarboven de interpretatie van de streek van Anner Bijlsma. 

Het is een heel werk om de streken in te studeren en er daarna muziek van te maken. Gelukkig is het heel leuk om in te studeren en ik vind dat deze verschillende streken de Bach suites heel bijzonder maakt.

Een leuk weetje, Anner Bijlsma schrijft in zijn boek; “Fence or die!”
Een ander leuk weetje, Anner Bijlsma zei eens tegen één van zijn leerlingen; “Als je het even niet meer weet, dan denk je gewoon “op” of “af”.

Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over de streken van Bach. Je kunt eens kijken op www.bylsmafencing.com

NOV. 25, 2021

OCT. 10, 2021

AUG. 9, 2021

 

 

 

JUL. 31, 2021

JUN. 17, 2021

MAR. 28, 2021

 

FEB. 5, 2021

A happy cellist during covid times 

SEP. 28, 2020

AUG. 1, 2020

MAR. 13, 2020

Just came back from a wonderful UK tour. Many thanks to the lovely audience who came to our concerts!
 

NOV. 23, 2019

Great concert hall in Rotenburg!

OCT. 1, 2019

Rhein-Lahn-Zeitung Bad Ems, October 1, 2019

SEP. 19, 2019

Fantastisch om in november 2019 en april 2020 te soleren bij het Kamerorkest Soest (Saint-Saëns celloconcert) en het Apeldoorns Symfonieorkest (Schumann celloconcert)! 

MAR. 27, 2019

Geweldig om binnenkort ook in Italië, Duitsland en Groot-Brittannië te gaan spelen!


MAR. 2, 2019

In 2020 sta ik samen met Sofia op dit podium te shinen! Nu al zin in 😍

NOV. 16, 2018

I would like to say a huge thank you to all Dutch theatres, festivals, churches and other podia for giving me the opportunity to play many fantastic cello sonatas in public!
It gave me the opportunity to experience and learn.

Thank you very much 😘

I am very happy to continue my journey next year in the Netherlands and Germany!

 

NOV. 2, 2018

Brabants Dagblad, November 2, 2018

OCT. 2, 2018

Hoera! Wij komen op de radio!

12 oktober 22.30
Radio 4
Delen uit de cello sonates van Grieg & Rachmaninoff


JUL. 22, 2018

De Gooi- en Eemlander, July 22, 2018

APR. 29, 2018

Intens cello concert in Zael
Recensie

“Celliste Hanneke Rouw en pianiste Eva van den Dool hadden het zichzelf en elkaar niet gemakkelijk gemaakt voor het celloconcert dat zij zaterdagavond in Zael in Meppel voor veertig bezoekers uitvoerden. Zij speelden twee cellosonates van Saint Saëns, die in C klein voor de pauze en die in F groot na de pauze.

Het zijn indrukwekkende muziekwerken die vereisen dat cellist en pianist heel erg goed op elkaar zijn afgestemd en ingespeeld. Dat was ook zo, waarbij naar mijn indruk de zeer vloeiend spelende Eva geregeld de leiding nam met prachtige brute en dan weer liefdevolle interpretaties van het werk van deze grote componist.

Hanneke Rouw moest voor de pauze haar concentratie en grandeur nog vinden, speelde, zoals een bezoeker het omschreef, nogal in zichzelf gekeerd, waarbij het instrument niet stevig geaard was tussen haar benen, maar zij zich er eerder achter verschool. Deze houding was er samen met de indringende muziek ook een van intense ingetogen schoonheid. De cello zelf vind ik een van de mooiste instrumenten, vooral in de lage registers en wanneer die samenspelen met de hoge van de piano. Hanneke en Eva gaven een prachtig concert ten beste.

Het laatste onderdeel ervan was de cellosuite in Gmajeur van Johan Sebastian Bach met zijn prelude, allemande, courante, sarabande, twee menuetten en een afsluitende gigue. De suites worden gerekend tot de grootste werken ooit geschreven voor cello. Technisch en emotioneel vragen zij alles van de cello die zonder begeleiding, zeg maar a capella, speelt. Hanneke Rouw speelde zeer geconcentreerd en ingetogen, ze werd ademloos beluisterd en bekeken en haalde, meer dan bij Saint Saëns, sprekende kracht uit de indrukwekkende compositie, prachtig. Ze kregen staand applaus.”

Steenwijker Courant, April 30, 2018

FEB. 27, 2018

Welcome to the new website!
Photos by Albert van de Maat

© albertvandemaat.com

FEB. 25, 2018

Op vrijdagavond 9 februari 2018 was er een zeer geslaagd klassiek concert in de Dorpskerk, verzorgd door de zeer getalenteerde celliste Hanneke Rouw en de net zo briljant spelende Sofia Vasheruk.

“Zij speelden de Cello Sonate I en II van Brahms. Het publiek was na afloop zeer enthousiast en gaf een lange staande ovatie. Stukken van Brahms behoren niet tot het makkelijkste genre, maar dankzij de kwaliteiten van beide musici en hun “open” manier van spelen werd de muziek zeer toegankelijk.”

READ MORE

JUL. 02, 2017

Op zondag 2 juli verzorgden Hanneke Rouw en Lucas van der Vegt een klassiek optreden van formaat

“Op zondag 2 juli jongstleden vond het concert van Hanneke Rouw en Lucas van der Vegt plaats, in de Nederlands Hervormde kerk. Vanwege het onvoorspelbare weerbeeld werd het concert niet gehouden in het Openluchttheater, maar werd er uitgeweken naar de kerk. Deze locatie leende zich uitstekend voor dit prachtige concert. De kerk was goed gevuld en het aanwezige publiek liet zich meevoeren op de klanken van de muziek. Er werden stukken gespeeld van  Chopin, Mozart en Bach. Na afloop was een ovationeel applaus het sluitstuk van deze mooie middag.”

Video

JUN. 22, 2017

Warme ontvangst bij concert in kerk Oldenzijl

“Hanneke Rouw en Lucas van der Vegt hebben zondag op cello en piano een fraai concert verzorgd in de Nicolaaskerk van Oldenzijl. Ondanks dat Chopin bij uitstek een componist voor de piano is, heeft hij ook drie stukken voor cello geschreven, waarvan de uitgevoerde sonate wordt gezien als een meesterwerk. Dat was ook wat Rouw en Van der Vegt ervan maakten. In dit stuk, waarin cello piano een gelijkwaardige partij spelen, klonken met name de baslijnen van de cello indrukwekkend. Mensen voelden de klanken resoneren in de kerkbanken. Iets verder achter in de kerk nam de piano wat meer de overhand. Desondanks gaf de uitvoering van het stuk een goede, afgewogen indruk, met veel gevoel, af en toe haast romantische gespeeld. En niet bang voor de stilte, hoe gek dat misschien ook klinkt om te zeggen over een muziekstuk. Na de pauze, traditiegetrouw in het dorpshuis van Oldenzijl, vervolgde Rouw het concert met de cellosuite 1 in G-groot (BWV 1007), waarvan vooral het eerste deel bekend is. In deze suite wordt een groot beroep gedaan op de speeltechieken van de cellist. Rouw maakte dat alleszins waar met haar uitvoering van dit prachtige stuk. Een staande ovatie en bloemen waren de dank voor deze jonge musici van het meer dan tevreden publiek.”

Ommelander Courant, June 22, 2017

© Ronnie Sentamu

APR. 20, 2017

Zo’n 65  bezoekers luisteren geboeid naar de prestaties van Hanneke Rouw en Anouk de Jong

“Het duo opende met het Allegro Vivace uit de Sonate voor klavier en violoncello opus 45 van Felix Mendelssohn Bartholdy, een deel met een hoog tempi waarin direct de kwaliteiten van beide musici tot uiting kwamen.

Als tweede stuk werden de 4 delen van de sonate opus 58 van Mendelssohn uitgevoerd. Hierin kwamen de technische vaardigheden en de  veelkleurigheid van beide instrumenten op een uitstekende wijze tot uiting.

Tot slot  werden de 12 Variationen over “See the conqu’ring hero comes” opus 5 van Ludwig van Beethoven uitgevoerd. De uitvoering van de 12 variaties werden gekenmerkt door vaardige techniek en grote muzikaliteit van de beide musici. Op het ene moment was er een dartelende lichtvoetige omspeling van het thema op de vleugel te horen, op een volgend moment werd het thema met een diepe meeslepende klank van de cello op zeer muzikale wijze weergegeven.”

READ MORE

All rights reserved 2022 - Hanneke Rouw