Bach, The Fencing Master

BACH, THE FENCING MASTER

Tijdens mijn concerten vertel ik graag wat over de streken van Bach naar aanleiding van het boek, Bach, The Fencing Master, van Anner Bijlsma.

Helaas het oorspronkelijke manuscript van de cello suites van Bach nooit gevonden. Maar er is tussen 1727 en 1731 een kopie van het oorspronkelijke manuscript gemaakt door Anna Magdalena Bach (Steven Isserlis, The Bach Cello Suites). Het handschrift van Anna Magdalena is niet altijd duidelijk leesbaar en daarom voor interpretatie vatbaar.

Anner Bijlsma analyseert in zijn boek, Bach, The Fencing Master, onder andere de streken van het manuscript van Anna Magdalena Bach.

De streken uit het handschrift van Anna Magdalena Bach zijn vrij gecompliceerd. Dit kun je bijvoorbeeld zien in een sequens. Een sequensen is een herhaling van muziek (een motief) op verschillende hoogten. Bij de cello suites heeft (bijna) elk motief in een sequens een andere streek. Dat betekent dus dat wanneer ik bijvoorbeeld een sequens heb welke uit 3 motieven van 4 noten bestaat het eerste motief bijvoorbeeld “op af op af” is, het tweede motief bijvoorbeeld “af op op op” is en het derde motief bijvoorbeeld “af op op af” is.

Met de titel van het boek bedoeld Anner Bijlsma dus eigenlijk dat Bach een master was van de streek (de rechterhand van de cellist).

Het is een heel werk om de streken in te studeren. Gelukkig is het heel leuk om te doen en ik vind dat deze verschillende streken de Bach suites heel bijzonder maakt.

Hieronder zie je een afbeelding uit Bach, The Fencing Master. Het is een gedeelte uit de Gigue van de eerste Suite. Je ziet het handschrift van Anna Magdalena met daarboven de interpretatie van de streek van Anner Bijlsma.

Image